Fremdriftsplan
Alle entrepriseoppdrag må gjennomføres planmessig og etter en form for fremdriftsplan. Fremdriftsplanen kan være muntlig, men bør være skriftlig slik at alle som er avhengig av å følge planen kan lese den og forholde seg til den.
Gjennom en god fremdriftsplan kan ulike faggrupper koordinere sine aktiviteter til beste for byggherre og hverandre er med på å sikre et vellykket prosjekt. Blir prosjektet forsinket, må fremdriftsplanen justeres slik at den fremstår som realistisk og oppnåelig.
Det er lite hjelp i en fremdriftsplan som sier at snekkeren skal montere vinduene i veggen på onsdag dersom veggen ennå ikke er satt opp.
Ferdigstillelsesfrister
Avtalte ferdigstillelsesfrister derimot er faste tidspunkt for når arbeidet skal være ferdig og er ofte skjæringstidspunkt for når det kan kreves dagmulkt og erstatning som følge av uberettiget forsinkelse hos entreprenøren.
Ferdigstillelsesfristen skal stå fast gjennom hele prosjektet, kun justert for de krav på fristforlengelser entreprenøren får gjennom prosjektet. Selv om fremdriftsplanen må justeres i takt med prosjektets faktiske fremdrift skal altså de avtalte ferdigstillelsesfrister ikke justeres.
Ferdigstillelsesfrister og dagmulkt/erstatning
Det blir derfor feil når partene avtaler at ferdigstillelsesfristen skal knyttes opp mot den til enhver tid gjeldende fremdriftsplan.
Justeres fremdriftsplanen, noe som tidvis skal gjøres, flyttes også ferdigstillelsesfristen. Dette får konsekvens for adgangen til å kreve dagmulkt/erstatning og byggherrene ønsker derfor ikke å justere fremdriftsplanen i frykt for å tape retten på dagmulkt/erstatning.
Prosjektene blir deretter gjennomført uten en realistisk og oppnåelig fremdriftsplan aktørene kan koordinere sine aktiviteter mot og det øker sannsynligheten for urasjonell drift, forsinkelser og mangler.
Det er viktig at avtalte ferdigstillelsesfrister ikke knyttes opp mot den til enhver tid gjeldende fremdriftsplan og at planen justeres i takt med prosjektets faktiske fremdrift.