Løsøre og tilbehør ved salg av eiendom

Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor har utformet en liste over løsøre og tilbehør som skal følge med ved salg av boliger og fritidseiendommer.

06/05/2016

Ved mange eiendomssalg foreligger det avvik mellom det partene har avtalt om løsøre og tilbehør, og det løsøret og tilbehøret som faktisk medfølger eiendommen.

Det er viktig at det er tydelig for begge parter, både selger og kjøper, hva som medfølger ved eiendomssalget. Hele salget kan stå i fare dersom det er uklart hvilke løsøre og tilbehør som medfølger selv om løsøret og tilbehøret i seg selv har lav verdi.

Listen over hvilket løsøre og tilbehør som skal følge eiendommen er som følger:

 1. HVITEVARER som befinner seg på kjøkkenet. Løse småapparater medfølger likevel ikke.
 2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte.
 3. VARMEKILDER: Ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, følger detteheller ikke med.
 4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.
 5. BADEROMSINNREDNING: Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap.
 6. SPEILFLISER, uansett festemåte.
 7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger.
 8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.
 9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.
 10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, samt fastmonterte aircondition-anlegg.
 11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange.
 12. LYSKILDER: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte “spotlights”, oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med.
 13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper).
 14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse.
 15. POSTKASSE.
 16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og liknende.
 17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.
 18. OLJE-/PARAFINFAT, eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene pr. overtakelsesdato.
 19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis.
 20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt.
 21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Vi bistår klienter over hele landet.

Irene Banner

Vi bistår med ditt boligsalg

Vår eiendomsmegler bistår med kontrakt, oppgjør og tinglysing etter privat boligsalg. Vår eiendomsavdeling bistår også private i forhold til feil eller mangler og arealavvik ved kjøp/salg av hus, hytter eller leiligheter. Våre advokater bistår også ved fradeling av tomt eller seksjonering av hus, leilighet eller annen eiendom. Vi bistår gjerne ved plan- og bygningssaker og tomtefeste.

Våre advokater