Videresalg av kontraktsposisjon

Design uten navn 2022 02 21 T154437 849

En boligkjøper som kjøper bolig under oppføring kjøper en bolig som i mange tilfeller først skal overtas flere år senere. I mange tilfeller kan livssituasjonen endre seg for boligkjøper, og denne ønsker å videreselge sin kontraktsposisjon før boligen er ferdig.

21/02/2022

Kort om videresalg av kontraktposisjon

I sin kjøpekontrakt med utbygger er det som regel regulert hvorvidt et videresalg er mulig før eiendommen skal overtas av kjøper, K1.

Dersom det ikke er mulig å videreselge sin kontraktsposisjon må K1 fullføre sin avtale med utbygger, og deretter overføre eiendommen videre til en ny kjøper, K2, dersom et videresalg har funnet sted.

Gjennomføring av et videresalg må således avvente. I de tilfeller hvor utbygger åpner opp for et videresalg av kontraktsposisjon krever utbygger i en del tilfeller et transportgebyr.

Gebyr dekker eventuelt merarbeid som utbygger har i forbindelse med en transport.

Boligkjøper, K1, kan altså videreselge sin kontraktsposisjon så lenge utbygger aksepterer å skulle forholde seg til ny kjøper, K2. K2 overtar i slike tilfeller alle rettigheter og plikter som K1 har etter avtalen med utbygger. K2 trer da inn i K1´s posisjon i kjøpekontrakt når det gjelder betaling av forskudd, betaling av kjøpesum, evt. tilvalg som er avtalt med mer.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg

Vi bistår deg i alle spørsmål du måtte ha knyttet til videresalg av kontraktposisjon.

Hva skjer etter overtakelsen?

Når K2 overtar kontraktsposisjonen til K1 bør partene i tillegg inngå en egen avtale som gjelder mellom K1 og K2. I et stigende marked kan K1 selge sin kontraktsposisjon til K2 for en høyere pris, og oppnår således en fortjeneste ved videresalget.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg

Vi veileder deg gjennom hele prosessen og sørger for en trygg og sikker avslutning på eiendomshandelen for begge parter.

Hva hvis den nye kjøperen er en forbruker?

Dersom en megler bistår med et videresalg av kontraktsposisjon og K2 er en forbruker vil denne merverdien / fortjenesten for K1 bli oppbevart på meglers konto inntil K2 har overtatt eiendommen og hjemmel er tinglyst på K2.

Dersom det fortsatt er lang tid til overtagelse kan K1 altså måtte vente en stund på å få utbetalt sin gevinst ved et videresalg.

Dersom K1 har betalt forskudd til utbygger betaler K2 dette til megler ved avtale om transport av kontraktsposisjon.

Når utbygger har godkjent transport samt at nødvendig garantier (§ 47 – garanti) er transportert til K2 kan K1 få tilbakebetalt sitt forskudd som er innbetalt til utbygger tidligere.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg

Vi bistår deg med transport av kontraktposisjon og oppgjør av eventuell merverdi for kjøper.

Bli kjent med våre advokater i dag

Irene

Hva skjer når du tar kontakt med oss?

 • Du får muligheten til å booke et møte med en spesialisert advokat innenfor din sakstype.
 • I dette møtet vil du få en grundig vurdering av saken og om juridisk bistand er nødvendig.
 • Du får en foreløpig avklaring av saken og en bekymring mindre.

Dette lover vi deg

 • Vi gir deg raske og tydelige råd hva gjelder muligheter, kostnader, risikoer og potensielle resultater i din situasjon.
 • Du skal kjenne at du har en trygg støttespiller i ryggen, slik at du kan ta den best mulige beslutningen om hva som bør være neste steg i din situasjon.
 • Du vil få bistand av en dedikert og spesialisert advokat, som jobber sammen med deg for å oppnå best mulig resultat.
 • Vi behandler våre klienter som de individene de er. Hver klient og hver situasjon fortjener en skreddersydd tilnærming.

Hvorfor bør du velge Codex Advokat?

 • Vi behandler ca. 1500 saker pr. år.
 • Vi er 10 advokater spesialisert innenfor de ulike rettsområdene under fast eiendom.
 • Vi har en egen eiendomsmegler som kan bistå med alt rundt sikker eiendomsoverdragelse, transaksjoner m.m.
 • Vi er alle genuint interessert i å sørge for at våre klienter får en bekymring mindre.
 • Vi bistår klienter i hele Norge og også internasjonalt.

Vi bistår klienter over hele landet.

Irene Banner

Vi bistår med ditt boligsalg

Vår eiendomsmegler bistår med kontrakt, oppgjør og tinglysing etter privat boligsalg. Vår eiendomsavdeling bistår også private i forhold til feil eller mangler og arealavvik ved kjøp/salg av hus, hytter eller leiligheter. Våre advokater bistår også ved fradeling av tomt eller seksjonering av hus, leilighet eller annen eiendom. Vi bistår gjerne ved plan- og bygningssaker og tomtefeste.

Våre advokater