Indirekte erverv
Esl. § 23 annet ledd gir begrensninger i muligheten for såkalt indirekte erverv. Annet ledd viser til aksjelovens definisjon av nærstående, aksjelovens definisjon av konsern eller hvor eierne er selskaper som en fysisk person alene eller sammen med nærstående har bestemmende innflytelse over. Dette betyr at en privatperson eller et selskap ikke lenger vil kunne erverve mer enn to boligseksjoner ved bruk av andre selskap eller nærstående. Dette rammer også erverv av aksjer i et selskap som eier boligseksjoner. Esl. § 23 annet ledd gjelder ikke hvor nærstående selv skal bruke seksjonen som egen bolig.
Fusjon og Fisjon
Det er særlig to typer erverv som ikke spesifikt er nevnt som unntak i loven som kan være aktuelt , å anse som erverv. Dette er erverv ved fusjon og ved fisjon.
Fusjon
Fusjon er enkelt fortalt en sammenslåing av to selskaper (juridiske enheter) til ett selskap. Dersom hvert av disse selskapene eksempelvis eier to seksjoner i samme boligsameie, blir spørsmålet om forbudet i esl. § 23 forhindrer at det nye, sammenslåtte selskapet kan overta alle 4 seksjonene.
Til dette har lovgiver (ved Justisdepartementet) uttalt at fusjon ikke skal anses som erverv, under henvisning til at fusjon bygger på et kontinuitetsprinsipp ved at fusjonen kun innebærer en endring av forvaltningen av selskapene, ikke en avvikling med tilhørende overdragelse.
Fusjon rammes således ikke av forbudet i esl. § 23 mot å erverve mer enn to boligseksjoner i et sameie.
Fisjon
Fisjon, som i motsetning til fusjon, er oppdeling av ett selskap til to selskaper, har tidligere blitt ansett som erverv som rammes av forbudet i esl. § 23. Dersom ett selskap som eksempelvis eide tre seksjoner i et sameie fisjonerte, kunne ikke de tre seksjonene overføres til ett av de nye selskaper på grunn av begrensningen i esl. § 23.
Slik er det ikke lenger nå. Justisdepartementet har nylig kommet til at fisjon må likestilles med fusjon og ikke regnes som erverv i forhold til esl. § 23. Dette særlig fordi fisjon også anses å bygge på et kontinuitetsprinsipp, samt at fisjon ikke regnes som en hjemmelsoverføring og dermed ikke utløser dokumentavgift og tinglysningsgebyr.
Les mer om seksjonering her.