Skatteregler ved utleie av næringseiendom

Design uten navn 2022 02 21 T154028 566

Leieinntekter ved utleie av næringseiendom er skattepliktig inntekt. Det er overskuddet fra utleievirksomheten som er skattepliktig, det vil si utleieinntektene fratrukket driftskostnader, som for eksempel forsikring, festeavgift, eiendomsskatt, kommunale avgifter og vedlikeholdskostnader.

08/06/2022

Frivillig registrering i Merverdiavgiftsregisteret

Leieinntekter ved utleie av fast eiendom, er i utgangspunktet ikke merverdiavgiftspliktig. Men utleier kan velge å registrere seg frivillig i Merverdiavgiftsregisteret dersom han leier ut næringslokaler til merverdiavgiftspliktige leietakere, eller til offentlige virksomheter som er kompensasjonsberettigede.

Slik frivillig registrering åpner for at utleier kan trekke fra inngående merverdiavgift på kostnader til oppføring og drift av næringslokalene som leies ut. Det må da beregnes utgående merverdiavgift på utleiers faktura til merverdiavgiftspliktige leietakere, som igjen kan trekke fra denne som inngående merverdiavgift i sine merverdiavgiftsregnskap.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg

Vi bistår deg i alle spørsmål du måtte ha knyttet til skatteregler ved utleie av næringseiendom.

Hva hvis utleier ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret?

Dersom utleier ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, har han ikke anledning til å trekke fra inngående merverdiavgift på kostnader til oppføring og drift av næringslokalene som leies ut, og han kan heller ikke fakturere sine leietakere med utgående merverdiavgift.

Leieinntekter ved utleie av næringseiendom til enkelte typer virksomhet, er imidlertid merverdiavgiftspliktig uansett, og i så fall er registreringen i Merverdiavgiftsregisteret ikke frivillig. Dette gjelder blant annet utleie av næringseiendom til bruk i hotellvirksomhet og parkeringsvirksomhet.

Bli kjent med våre advokater i dag

Sitat Kitty

Hva skjer når du tar kontakt med oss?

 • Du får muligheten til å booke et møte med en spesialisert advokat innenfor din sakstype.
 • I dette møtet vil du få en grundig vurdering av saken og om juridisk bistand er nødvendig.
 • Du får en foreløpig avklaring av saken og en bekymring mindre.

Dette lover vi deg

 • Vi gir deg raske og tydelige råd hva gjelder muligheter, kostnader, risikoer og potensielle resultater i din situasjon.
 • Du skal kjenne at du har en trygg støttespiller i ryggen, slik at du kan ta den best mulige beslutningen om hva som bør være neste steg i din situasjon.
 • Du vil få bistand av en dedikert og spesialisert advokat, som jobber sammen med deg for å oppnå best mulig resultat.
 • Vi behandler våre klienter som de individene de er. Hver klient og hver situasjon fortjener en skreddersydd tilnærming.

Hvorfor bør du velge Codex Advokat?

 • Vi behandler ca. 1500 saker pr. år.
 • Vi er 10 advokater spesialisert innenfor de ulike rettsområdene under fast eiendom.
 • Vi har en egen eiendomsmegler som kan bistå med alt rundt sikker eiendomsoverdragelse, transaksjoner m.m.
 • Vi er alle genuint interessert i å sørge for at våre klienter får en bekymring mindre.
 • Vi bistår klienter i hele Norge og også internasjonalt.

Vi bistår klienter over hele landet.

Kitty2 1 768x1024

Vi bistår deg i eiendomssaker

Vår eiendomsavdeling bistår private i forhold til feil eller mangler og arealavvik ved kjøp/salg av hus, hytter eller leiligheter. Våre advokater bistår også ved fradeling av tomt eller seksjonering av hus, leilighet eller annen eiendom. Vi bistår gjerne ved plan- og bygningssaker og tomtefeste.
Våre advokater